2014-07-18 10:03:30• hírek • Szatmár.ro

Markovits Rodionra emlékeztek a zsinagógában

Születésének 130. évfordulóján bemutatták Markovits Rodion egyik írásának kétnyelvű változatát is.

Markovits Rodion A szibériai garnizon és Az aranyvonat című világháborús regényei révén már a huszas évek végén nemzetközi elismertségre tett szert. A szatmári, zsidó származású, avasi tematikájú magyar prózaíró hármas etnokulturális kötődéséről tartottak konferenciát csütörtök délután a szatmárnémeti zsinagógában az EMKE, a Szatmár Megyei Tanács és a Hagyományőrző Központ, valamint a Kriterion Könyvkiadó szervezésében.

A megemlékezés eseményei már délelőtt Kisgércén, az író szülőfalujában megkezdődtek. A szülői házra helyezett emléktábla megkoszorúzása után a helyi polgármesteri hivatalban emlékeztek meg Markovits Rodionról, román, magyar és zsidó nyelven. Délután a zsinagógában került sor, mintegy 70 résztvevő jelenlétében a Reb Áncsli története és más avasi széphistóriák című kétnyelvű elbeszéléskötet bemutatására, amelyet Felician Pop, az események főszervezője fordított és Jakabffy Tamás szerkesztett.

Szabó Gyula kiadói igazgató a szerző irodalomtörténeti jelentőségét méltatta. Dr. George Achim bécsi profeszor az alkotói képszerkesztés román párhuzamaira hívta fel a figyelmet. Kereskényi Sándor irodalomtörténész Markovits-nak az Erdélyi Helikon és a Korunk című folyóiratok közötti eszmei őrlődését mutatta be. László Róbert, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója, tanulmányában az avantgarde és a naturalista mozzanatok összekapcsolódásairól beszélt. Végül Muzsnay Árpád hívta fel a figyelmet arra, hogy az író életművének és recepciójának számos, jelenünket is érintő tanulsága van.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: